Hjemfalden   Hjemfalden   Hjemfalden  
OM FORSIDEN TIL RYSTET SPEJL

I originaludgaven, som er designet af Ida Balslev-Olesen efter oplæg fra mig, er Rystet spejl i stift bind og beklædt med mat, sort papir, mens ’spejlet’, dvs. forsidens påklistrede sølvpapir med forfatternavn, titel, genre og forlag, er anbragt i en lille forsænkning, således at overfladen bliver helt plan. Den let slørende spejleffekt hentyder naturligvis til titlen, mens de blå bogstaver, som matches af forsatspapiret, henviser til de blå typer på City Slang, der udkom 30 år tidligere end Rystet spejl.

En inspiration har uden tvivl været Morten Jul Larsens forside til Henning Fleischers digtsamling Gnist fra 1981, hvis omslag jeg altid har fundet såre smukt: Den sorte baggrundsfarve går igen, det samme gør de blå bogstaver i titlen, og for at det ikke skal være løgn, kunne det lille billede i bogens øverste venstre hjørne godt være et uklart (’rystet’) spejl.


Da jeg blev gjort opmærksom på, at den engelske heavyrockgruppe Uriah Heep har udgivet en LP med et spejl på forsiden, nemlig Look At Yourself fra 1971, slog det mig, at dette cover må jeg da have set i Store Heddinge hos min ven og skolekammerat Lars Haagen Petersen, kaldet Farmer, som var Uriah Heep-fan og bekræfter, at netop den plade var hans favorit. Så dén har vi altså siddet og lyttet til på hans teenageværelse under loftet i Jernbanegade for fyrre år siden: Nogle inspirationer er ikke bare ubevidste, men har åbenbart også en meget lang eksponeringstid!

Tilbage