OM FORSIDEN TIL CITY SLANG

Skønt det ikke er nævnt i kolofonen, må det være Forlaget Vindroses faste mand på feltet, John Ovesen, der har udført det grafiske arbejde, men tydeligvis efter min idé. For skønt jeg dengang nok ikke gjorde mig det klart, er der ingen tvivl om, at City Slang-omslaget er stærkt inspireret af forsiden til Mod midnat, et udvalg af Georg Trakls digte, der under redaktion af Niels Brunse var udkommet på Forlaget Rhodos 12 år tidligere, nemlig i 1969. Kombinationen af et sort-hvidt foto med blå bogstaver af skrifttypen Futura Light peger på Mod midnat, som virkelig var en poetisk bibel for mig dengang (og nu). I dag synes jeg, at der er noget næsten rørende i den ungdommelige begejstring, som ligger bag ligheden de to bogomslag imellem: ”Sikke en fantastisk bog han har skrevet, ham Trakl – sådan én vil jeg også lave!”

Fotografiet er ikke lavet til bogen, men stammer fra en serie body art-inspirerede sort-hvide fotos taget af billedkunstneren Nina Sten-Knudsen, som jeg netop havde lært at kende (læs Punktiden og de tidlige firsere). Jeg blev straks optaget af dette billede, og ubevidst har mit valg af det til forsiden nok at gøre med bogen og dens titel, fordi både digte og slang er sprog - og fordi sprog er noget, der kommer ud af en mund, især slang, som mere er tale- end skriftsprog. Den åbne mund med de små træpinde, der stikker ud mellem tænderne, giver i mine øjne billedet en dobbelthed af aggression og forpinthed, som er kongenial med punktidens selviscenesættelse - en tvetydighed, jeg i øvrigt også ser i vore dages piercinger, der kan virke skræmmende på betragteren samtidig med, at de fremstiller bæreren som et gennemboret offer. Men uanset hvordan man tolker billedet, har det gennem mere end tredive år bevaret sin fascinationskraft.

Titlen har jeg tyvstjålet fra Patti Smith, som jeg d.12.maj 1976 så i Daddy’s Dance Hall, hvor hun bar en badge med ordene: City Slang. Dén historie har jeg fortalt så mange gange, at jeg på et tidspunkt begyndte at tvivle på, om den nu også var sand. Men i forbindelse med Torben Skjødt Jensens City Slang Redux-film (se klip fra filmen), dukkede to fotos op, som fotografen Torben Christensen tog ved netop denne koncert. Her ses Patti Smith tydeligt bære badgen – muligvis som et kærlighedspant eller et slags scoretrick: To måneder tidligere havde hun nemlig mødt sin senere ægtemand, ex-MC5 guitaristen Fred ’Sonic’ Smith, hvis orkester Sonic's Rendezvous Band, som slagnummer havde en sang kaldet City Slang på programmet (se billedet til højre).

I 2012 optrådte Pattis Smith ved Louisiana Literature festivalen i Humlebæk, og her så jeg så mit snit til at sige tak for lån, idet jeg nemlig gav festivallederen, Christian Lund (som også interviewede Patti Smith), et eksemplar af City Slang og bad ham overrække det til Smith og fortælle hende historien. Det var Christian så venlig at gøre, og straks hun så bogens titel, sagde hun entusiastisk: "Jamen, det var jo Freds sang..." og blev revet med af sine erindringer. Tak for lån til Pattis Smith - og tak til Christian Lund, fordi han sørgede for, at noget gik op, da denne titel vendte tilbage til sit udgangspunkt 36 år efter, at jeg havde set ordene på en lille badge.

  Søren Ulrik Thomsen – City Slang, 1981 Søren Ulrik Thomsen – City Slang, 1981

Patti Smith ved koncert i Daddy's Dance Hall, 12. maj 1976. Foto: Torben Christensen.

 

Patti Smith ved koncert i Daddy's Dance Hall, 12. maj 1976. Foto: Torben Christensen.


Tilbage