Søren Ulrik Thomsen – City Slang, 1981


Tilbage

Søren Schou: "Søren Urik Thomsen og essayet" i Kritik 205, oktober 2012 (download PDF)


OM REPREMIERE I MIT INDRE MØRKE

"Repremiere i mit indre mørke samler Søren Ulrik Thomsens bedste essays fra aviser og tiddskrifter. Flere af bogens tekster er allerede klassikere; det gælder for eksempel Farvel og tobak til tekstens stof om rygningens glæder og forbandelser, og det samme kan siges om den ætsende præcise Parcelhuskvarter på højkant, der spidder Københavns udvikling fra storstad til provinshul.

Andre er helt nye, nemlig Balladen om den tynde mand og Seksualhistoriske kolbøtter, som via personligt erindringsstof reflekterer over den fælles historie gennem de seneste halvtreds år. I det hele taget spiller forholdet mellem nutiden og den umiddelbare fortid en vigtig rolle i disse essays, hvor man også kan læse om alvor og humor i litteraturen, om hvordan kultur og identitet kan stå i vejen for at høre den rene musik, og om skadefryden, når de andre taber ansigtet ned i fedtefadet.

Tag med på en Lille tidsrejse med dobbeltbundet kuffert og drag med forfatteren på tankevækkende reportagetur til amerikanske kirker. Læs om Die Christensen, om Ole Sarvigs digte, Jokum Rohdes univers, Røde Mors betonsymbolisme, PHs poesi, Alfred Hitchkocks svimmelhed og læs om en foruroligende fortælling af Per Højholt. Repremiere i mit indre mørke rummer desuden fire Thomsen-digte, der som bonustracks til bogens essays her for første gang foreligger i bogform."

Fra bogens flaptekst